25 July 2009

Sambutan Pelajar

Flyer distributed a week before the event

SamPel: Sambutan Pelajar. This event held a week ago.

Thanks a million to those who had contributed MONEY and TIME to ensure our event went well. Our first step in showering UiTM Dungun with droplets of tarbiyyah. May Allah guide us in every ways. May Allah accept our small deed for His Deen, amin.

Quoted from the report I had sent to JIMTrg/k_muraabi YG earlier:

[JIMTRG]
SamPel UiTM Dungun : Laporan & Perkongsian
From:
To:JIMTRG@yahoogroups.com, k_murabbi@yahoogroups.com

Assalamu'alaikum wrth wbt.

Afwan, laporan program SamPel UiTM lambat menyusul. InsyaAllah perenggan-perenggan yang panjang berikut adalah sedikit perkongsian dari program tersebut.quran bismillah


Alhamdulillah dengan keizinan Allah program sambutan pelajar baru UiTM Dungun telah dilaksanakan pada 18 July 2009 (Sabtu seminggu yang sudah). Ekspedisi menawan Bukit Bauk bersama-sama pelajar baru (dan pelajar senior juga) lelaki dan perempuan telah terlaksana tanpa sebarang masalah besar walaupun perancangan program dibuat dalam masa yang singkat.

Program SamPel ini telah berjaya 'memikat' seramai 49 orang pelajar, (29 perempuan & 20 lelaki). Bersama menyertai ekspedisi ini adalah al-Fadhil Ustaz Ahmad Daud, Akhi Zul dan zaujah (Ukht Aini) dan Ukht Nazilah (KWJIM daerah Dungun) bersama anak-anak. Ana dan Ukht Rosliza bertindak sebagai pensyarah pengiring.

Peserta sampai dari kampus UiTM dungun di kaki Bukit Bauk sekitar jam 8.30 pagi dan mula dihidangkan dengan nasi lemak sebelum mula mendaki. Al-fadhil ustaz yang lebih awal sampai (sekitar jam 8.00 pg) menyambut ketibaan peserta di ruang rehat di kaki bukit bauk dengan semangat yang membara. Jam 9.00 pagi peserta memulakan pendakian. Terlebih dahulu, peserta melakukan aktiviti regangan yang diketuai oleh pelajar senior dari fakulti kej. kimia, dan pendakian didahulukan dengan bacaan doa oleh al-fadhil ustaz.

Setelah mendaki selama hampir 45 minit, kami berhenti di pertengahan (perhentian pertama) untuk berehat dan pendengar pengisian ringkas tapi padat dari al-fadhil ustaz Ahmad Daud. Ustaz memulakan pengisian dengan membawa perserta meneliti makna ayat 190&191 dari surah ali-imran iaitu dengan lebih tepat merungkai makna golongan ulil albab yang disebut Allah dalam ayat berkenaan. Sesuai dengan mood peserta yang berada sangat dekat dengan alam, ustaz cuba menggoyah (shake) minda peserta dengan hakikat bahawa kekuasaan Allah tampak pada ciptaan alam yang sungguh dekat dan ilmu berkaitan dengannya amat luas, maka tanggungjawab manusialah untuk menghayatinya dan menjadi golongan yang berfikir, yang berulang kali Allah sebutkan dalam kitabNya. Kemudian al-fadhil ustaz membawa peserta meneliti ayat 1-5 surah al-Alaq satu persatu, ayat-ayat yang menyusun manusia dalam rangka mewujudkan golongan ulil albab. Malah ustaz ada menyebut ayat-ayat ini juga menjadi rangka kepada pembinaan tamadun manusia, civilisation. (Salah seorang peserta ada meluahkan pada ana , dia sangat terharu dan tersentuh hati dengan tazkirah oleh ustaz - siapa yang tidak!.Subhanallah) .

Setelah hati kusyuk mendengar pengisian dan minda ligat berputar mencerna pengisian al-ustaz, peserta meneruskan pendakian ke puncak Bukit Bauk. Pendakian yang dikatakan oleh Akhi Zul akan mengambil masa 20 minit ternyata meleset apabila kami hanya berjaya sampai ke puncak (mencecah pagar territory TM) setelah mendaki selama hampir setengah jam kemudian mungkin kerana it was first time for everyone and the route for second half is very steep. However, view from the top was very breathtaking, SubhanaAllah. Tidak berlama di puncak, sebaik sampai di puncak, peserta terus turun ke kaki Bukit Bauk semula.

Semua peserta sampai di kawasan rehat di kaki bukit bauk semula sekitar jam 12.00 tengahari. Peserta kemudian disambut dengan minuman, kuih muih dan buah-buahan di sekitar ruang rehat di kaki bukit. Cuaca yang sedikit redup mengizinkan program diteruskan dengan slot terakhir ekspedisi bukit Bauk sempena SamPel iaitu diisi dengan pengenalan apa itu halaqah/usrah sekali lagi oleh ustaz Ahmad Daud dan kemudian pengenalan JIM oleh akhi Zul selaku YDP JIM Dungun. Kehadiran Akhi Fahzan bersama mantan pimpinan KARISMA Pahang di slot terakhir program tidak disia-siakan apabila pengenalan kepada KARISMA dan KRJ juga diberikan oleh Akhi Fahzan, penasihat KRJ Dungun.

Program berakhir di sekitar jam 1.00 ptg. Walaupun peserta lelaki ramai yang telah menarik diri kerana tarikh program terpaksa diubah last minute ana yakin mereka yang datang inilah yang dipilih oleh Allah. Jazakhumullah khayr ana ucapkan kepada semua yang terlibat untuk menjayakan program SamPel ini. Ana melihat ini adalah titik permulaan untuk KARISMA bertapak lebih kukuh di UiTM Dungun dalam usaha menyebarkan dakwah di alam kampus. Ana ada berbincang dengan ustaz ahmad daud mengenai langkah susulan tetapi perancangan yang lebih teliti diperlukan untuk memastikan objektif asal program SamPel ini tercapai : membawa seramai mungkin dari program ini ke dalam sistem usrah. Maklumat2 peserta ada dalam simpanan ana.

Ana ingin mengambil kesempatan ini menyeru ikhwah dan akhawat di luar (meaning di luar UiTM) untuk menyokong segala usaha KARISMA di UiTM. KARISMA memerlukan banyak tenaga dan sokongan untuk menggerakkan usaha2 dakwah di dalam kampus.

Jazakhumullah khayr katheera

Dakwah kita tidak selektif, dakwah kita untuk semua.

Marshahida Mat Yashim (MMY)
Dep. of Chemical Engineering
UiTM Dungun

No comments: