07 February 2010

Masa Depan Mujahidin Kita Dirampok!

Sedang kami dalam perjalanan dari Kuantan hari Sabtu yang lepas, kami dikejutkan dengan berita yang dihebahkan di IKIM.fm mengenai perkembangan semasa yang berlaku di Palestin. Di saat masyarakat dunia mengecam tindakan Israel menggunakan senjata/mortar dari fosforus putih, kesan langsung penggunaan senjata tersebut telah berada di hadapan kita. Ibu-ibu di Palesstin kini diancam kebimbangan mengenai kelahiran anak mereka yang cacat!

Ini adalah satu tindakan keji dalam rangka usaha rejim zionist menghapuskan generasi hadapan Palestin. Dalam diam sebenarnya mereka bimbang dengan kekuatan semangat jihad anak-anak Palestin sehingga sanggup menggunakan taktik kotor, dengan 'meracuni' kelahiran para mujahidin di bumi Palestin.

Mari kita doakan keselematan saudara-saudara kita di Palestin!

Ya Allah, selamatkan keturunan anak-anak di Palestin.
Ya Allah kau peliharalah mereka sebagaimana kau pelihara angkatan pejuangmu di medan Badr!

Kecacatan bayi di Gaza meningkat akibat kesan peperangan.
Sumber: Palestinkini.info

Sabtu, 06/02/2010 – Walaupun “Operation Cast Lead” Israel telah berakhir pada januari 2009, kesannya masih ada dan akan terus dirasai beberapa dekad mendatang. Doktor di Bandar Gaza melaporkan kenaikan kecacatan kelahiran yang membimbangkan di kalangan wanita yang terdedah dengan posporus putih dan beberapa lagi bahan kimia yang digunakan dalam senjata Israel.

Dalal Al-Agh, seorang wanita Gaza daripada kejiranan Al-Tofah di Bandar Gaza, melahirkan bayi yang tidak sempurna di Hospital Al-Shifa di Bandar Gaza City baru-baru ini. Bayi itu sukar bernafas, tangannya pendek, kaki dan hidungnya rata. Dia seberat hanya 4 kilogram dan ditahan di Unit rawatan neonatal (NICU).

Doktor yang memerhatikan ibu kepada bayi cacat itu tinggal di kejiranan Al-Tofah di Semenanjung Gaza, dimana diserang oleh Israel menggunakan bom fosforus putih pada perang yang terdahulu. Mereka me kecacatan kelahiran itu adalah kesan langsung daripada pendedahan kepada bahan kimia, yang mana kumpulan hak asasi manusia menentang penggunaanyan di kawasan awam berpenduduk padat.

2 comments:

hurin said...

Salam...shee, nak tnya sikit. saya tgh bloghopping and suddenly stumble up dkt sini.

tba2 rasa mcm kenal shee, awak zaujah ammar shamsudin ke? our head student kat sakti dlu.

maaf kalau slh just wonder:P salam ukhwah~

hurin said...

:P shee, kite sabaya ok. i was there masa both of u punya walimah :P salam ukhwah!