07 September 2009

ramadhan bulan rezeki..

..bagi mereka yang ikhlas beramal

"Sesungguhnya, Allah sangat banyak pemberianNya, menyukai banyak pemberian lagi Maha Pemurah, menyukai kemurahan tangan hamba-hambaNya".

Hikmah Allah kurniakan bulan Ramadhan kepada umat Nabi Muhammad sangat besar. Bulan Ramadhan bukan sahaja masa/bulan untuk menunaikan kewajipan berpuasa, memperbanyakkan solat-solat sunat malah Ramadhan juga dikenali sabgai bulan rezeki.

Mungkin ramai menganggap ramadhan bulan rezeki kerana bulan ini memberi peluang kepada peniaga untuk melebarkan keuntungan, baik peniaga makanan (bazaar ramadhan) mahupun peniaga barang-barang keperluan lain terutamanya keperluan raya. Ataupun ramai menganggap rezeki untuk para hufaz kerana pada bulan ini, khidmat mereka untuk mengimami solat-solat sunat terawikh sangat diperlukan.

Sebenarnya hakikat bulan ramdhan sebagai bulan rezeki adalah untuk umat Islam yang mengambil keberkatan ramadhan untuk 'meningkatkan nilai komposit index keuntungan akhirat'. Ramadhan satu-satunya bulan yang menyediakan seluas-luas peluang untuk pengamalnya mengaut keuntungan berlipat ganda. Lebih istimewa, ruangan ini hanya terbuka kepada golongan yang diberi layanan khusus iaitu ummat Nabi Muhammad saw.

Allah bersifat sangat pemurah pada bulan ramadhan. Di dalamnya Allah akan melipat kali gandakan ganjaran dan pahala. Satu amalan kebaikan diganjari dengan sepuluh kali hingga tujuh ratus kali ganda dan hak ini hanya milik Allah. Mereka yang menyedari hakikat ini mengambil peluang untuk menggandakan 'modal pelaburan saham akhirat'. Inilah yang dikatakan ramadhan sebagai bulan rezeki malah inilah yang membawa maksud ramadhan kareem (generous ramadhan).

Nilai berpuasa ramadhan juga dijernihkan dari kefahaman terhadap nilai kemurahan rezeki bulan ramadhan. Di sini kita dilatih untuk melepaskan diri dari ikatan terhadap harta dan kemewahan wang. Melatih diri untuk sedikit sebanyak menginfakkan sebahagian dari harta yang ada kepada golongan/badan institusi yang memerlukan akan melatih jiwa dari terbelenggu oleh terikatan terhadap kemewahan dunia. Inilah yang dilatih oleh Islam kepada penganutnya yang ikhlas dari amalam berpuasa.

Figura yang paling tepat untuk dicontohi dalam menilai erti kemurahan rezeki bulan ramadhan adalah rasulullah sendiri, tokoh agung dalam sejarah peadaban manusia. Diriwayatkan rasulullah akan menjadi lebih pemurah di bulan ini berbanding bulan-bulan yang lainnya.

Sesungguhnya Nabi SAW orang yang paling murah tangannya, baginda paling bermurah pada bulan Ramadan, ketika Jibril datang kepada Rasulullah untuk mendengar bacaan Al-Quran Nabi, Rasulullah lebih cepat memberikan sesuatu, melebihi kecepatan angin berhembus, di bulan Ramadan baginda tidak meminta sesuatu tetapi baginda sentiasa memberikan sesuatu kepada orang lain.”

-riwayat Bukhari dan Muslim dari ibn Abbas

Pada bulan ini, setiap lapisan ummat berusaha untuk menjadi yang terbaik dalam amalan bersedekah dan menginfakkan harta. Baik golongan kaya dan berharta, golongan miskin juga mengambil peluang untuk beramal sedekah walau hanya sedikit. Dalam membudayakan amalan sedekah di bulan ramdhan ini, perlu untuk kita sentiasa memujuk hati bahawa amalan sedekah tidak pernah akan mengurangkan rezeki kita, seperti dalam firman Allah dalam surah as-Saba' dalam ayat 39:

"Sungguh, Tuhanku berkuasa melapangkan rezeki dan membatasinya bagi sesiapa yang Dia kehendaki di antara hamba-hambaNya". Dan apa sahaja yang kamu infakkan, Allah akan menggantikannya dan Dialah pemberi rezeki yang terbaik.

Seperti amalan-amalan lain di bulan ini, kunci utama dalam amalan bersedekah ini adalah ikhlas serta mengharapkan keredhaan Allah, seperti firman Allah dalam surah al-baqarah pada ayat 24;

"Wahai orang-orang yang beriman! Jangan rosakkan pahala amalan sedekah kamu dengan perkataan membangkit-bangkit dan kelakuan yang menyakiti seperti rosaknya pahala amalan sedekah orang yang membelanjakan hartanya kerana hendak menunjuk-nunjuk kepada manusia (riak) dan ia pula tidak beriman kepada Allah dan hari akhirat. Maka bandingan orang itu seperti batu licin yang ada tanah di atasnya kemudian batu itu ditimpa hujan lebat, lalu ditinggalkannya bersih licin (tidak bertanah lagi). Demikianlah juga halnya orang-orang yang kafir dan riak itu, mereka tidak akan mendapat sesuatu pahala pun dari apa yang mereka usahakan. Dan ingatlah Allah tidak akan memberi petunjuk kepada kaum yang kafir"

Selamat beramal..-

K'shee @ Dungun
17 Ramadhan 1430H

No comments: